Brita Nordholm

Brita Nordholm

Titel: 164. Agnes Café

Teknik: Analogt fotografi med hålkamera

Brita Nordholm

Bilderna är tagna med hålkamera, det allra enklaste verktyget för att skapa fotografiska bilder. Den består av en ljustät låda, på framsidan monterar man en bit folie eller plåt med ett litet hål i. I lådan placerar man sedan film eller något annat ljuskänsligt marerial för att fånga bilden. Att fotografera med hålkamera är en långsam fotografisk process, ett okontrollerat sätt där ögonblicket och slumpen spelar en viktig roll, du vet inte vad slutresultatet blir förrän filmen är framkallad.

Jag använder kreativa lösningar före och under fotograferingen så bilden är klar i fotograferingsögonblicket, jag manipulerar inte mina bilder i efterhand. Använder bara traditionellt mörkrumsarbete som att mörka ner och ljusa upp partier i bilden. Den färdiga kopian är en exakt kopia av negativet, inget har retuscherats bort eller lagts till efter fotograferingen.

Att fotografera vår tid med den här gamla ursprungliga tekniken tycker jag ger en särskild känsla i bilden, någon slags oberoende tidlöshet.

Jag heter Brita Nordholm, född 1960, jag är bosatt i Malmö. Jag är utbildad fotograf på Biskops Arnö 1995–1997 där jag lärde mig den analoga tekniken. I 20 år arbetade jag som frilansfotograf. Jag läste om fotografins historia på Malmö universitet 2016 och blev intresserad av de ursprungliga teknikerna. Jag gjorde en hålkamera av en rund, svart plåtburk som jag köpte i secondhandbutik för 30 kr, i den använder jag 4”x5” bladfilm. De bilder som finns med på Vårsalongen är tagna med plåtburken.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg