Kibandu Pello-esso

Kibandu Pello-esso

Titel: 177. En far

Teknik: Akryl på papper

Kibandu Pello-esso

Mitt namn är Kibandu Pello-Esso, jag är 28 år gammal och arbetar som konstnär och designer i Stockholm. I snart tio år har jag jobbat som frilansare inom konst och design gentemot privata och offentliga kunder. Jag kom till Sverige vid 14 års ålder från Togo i Västafrika, som har varit en gammal fransk koloni. Jag är inspirerad av min afrikanska kultur och dess muntliga berättartradition och av den nordiska modernismen, exempelvis den finlandssvenska konstnären Helene Schjerfbeck.

I mitt arbete idag kan det hända att jag erbjuder förslag på förbättringar på ett problem eller bara kommunicerar problemet, därför faller mitt arbete under de olika kategorierna konst, design eller arkitektur, beroende på uppdragets natur, men måleriet som medium håller jag alltid nära. Det kontrasterar väl mot den digitala världen och erbjuder ett mer genuint alternativ utan att vara arkaiskt eller anakronistiskt.

”En far” 

Fadersfiguren är en gestalt som har undersökts många gånger i litteraturen och konsten. Exempelvis i Karl Ove Knausgårds ”Min kamp” och i Francisco de Goyas ”Saturn Devouring His Son”. Skildringarna av fadern skiljer sig från kultur till kultur. I den moderna västerländska kulturen har faderns betydelse i familjen avtagit, men i den västafrikanska kulturen har fadern fortfarande en central roll i familjen.

Fadersfiguren kan säkerligen problematiseras, men den kritiska bilden tycker jag inte är så intressant. Jag vill istället porträttera dennes varande i en antropologisk mening. Fadern som ett ständigt närvarande subjekt i rumsligheten, tankarna, samtalen och handlingarna, med utgångspunkt från min egen far. Tavlan är en del av en kommande utställning kring samma tematik.

Hör gärna av er för mer information om mig och mitt konstnärskap.
E-post: kibandupelloesso9@gmail.com
Hemsida: https://www.kibandupelloesso.com/

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg