Lina Sandell Belin

Lina Sandell Belin

Titel: 197. In progress

Teknik: Gestaltning, fotografi

Lina Sandell Belin

”In Progress” är en gestaltning efter Man Ray’s berömda fotografi ”Ingres’s Violin” från 1924. Med mina gestaltningar vill jag utmana och pröva min förmåga att med min egen kropp och själ gestalta kända konstnärers verk. 

Idén föddes av en slump en söndag i september 2016. Jag hade tråkigt och ville komma på ett nytt sätt att uttrycka mig. Kom att tänka på den franske modeskaparen Yves Saint Laurent och den succé han upplevde i och med sin Mondriankollektion. Jag kom på att jag ville skapa min egen Mondrian (Piet Mondrian). Det gjorde jag genom att måla geometriska former i starka färger i mitt ansikte och fotografera det, dvs ta en selfie med mobilkameran.

Efter denna första gestaltning blev det som en fix idé och ett behov av att fortsätta. Jag planerade 12 gestaltningar, en per månad under ett år var tanken. Förberedelsearbetet omfattar både att tränga in i bilden som ska gestaltas, likväl som att lära mer om konstnären. En del bilder har krävt mer av mig och bild 12 är nu i sitt första skede.

”In Progress” är No 6 av de 12 och kom till 2 februari 2017. Efter ganska lång tids funderande på hur jag skulle skapa cellons s-former på min rygg kom jag på idén att teckna dem med svart tusch på smörpapper och fästa papperet med tejp på min bara rygg. Rekvisitan till gestaltningarna är en mix av material jag redan har och kompletterar med målningar, kläder jag syr, sminkningar, etc.

Det ligger en utmaning i att föreviga gestaltningen med min mobilkamera. Det är min man som efter noga genomgång av bilden och hur jag tänker, får förtroendet att trycka på knappen och föreviga bilden. Ibland har det blivit många provtagningar innan jag känt mig nöjd med resultatet.

Lina Sandell Belin, född 1946 i Mönsterås. 

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg