Stella Palm

Stella Palm

Titel: 175. Gullans jäsduk

Teknik: Broderi

Stella Palm

Det poetiska och samlandet är mina främsta metoder och jag arbetar mestadels med text, men även med broderi, collage, video, ljud, assemblage och foto. Ofta utgår jag från hemmet och prövar det som scen, museum och identitet. jag ser ofta på mina verk som ett slags dagsboksskrivande, souvenirer från en tankeresa. Var placerar vi oss i historien? Hur många skepnader kan berättelsen anta på en och samma gång? Hur bär vi med oss minnen och erfarenheter? Hur kan jag ge texten en annan kroppslighet? Jag vill positionera mig och mitt arbete i ett stadie där allt är säkert och osäkert på samma gång.

I Gullans jäsduk utforskade jag glesbygdsromantiken och gav den en stark kvinna som huvudperson. Duken är ett smycke för hemmet och centrum i möten kring ett fikabord präglad av en omsorg presterad av kvinnor. I arbetet med Gullans jäsduk ville jag använda broderandet som en lekfull och vårdande handling.

I The Golden One ville jag konfrontera högerextremismens kvinnosyn genom att tänja på gränserna för ett feminint kodat berättande och i den andan formades mitt alter ego, youtubeprofilen The Golden One. Filmen är inspelad i min farmors vardagsrum.

Tanten och husmodern är ofta husgudar i mitt arbete och jag reflekterar över arvet efter dem genom att plocka information och metoder från bland annat husmorslitteratur och på olika sätt låta det färga mitt arbete.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg