Jag är 26 år, född och uppvuxen i Mariestad. Jag gick på Folkuniversitetets gymnasium i Skövde och efter studenten 2012 började jag på Hellidens Folkhögskola i Tidaholm.
Processen bakom arkitektritningarna är att min lärare ville att jag skulle skruva till mina hus som då var ”hela och rena”. Det var då jag började tänka på att faktiskt göra ritningar på gamla hus som de ser ut idag. Det stärker känslan enligt mig att man får en tankeställare.
Att man ska börja tänka mer på husens kulturhistoriska värden när byggnaderna snart är antingen helt sönderrenoverade eller såpass fallfärdiga att det inte finns någon annat utväg än att riva.
För när husen försvinner så försvinner alla minnen och alla gamla kunskaper också. Och det skrämmer mig lite faktiskt. Så med dessa ritningar ville jag uppmana folk att bevara kulturarvet i alla avseenden.
Allt börjar med att jag hittar bilder på nätet. Jag är med i ett par grupper på Facebook om övergivna platser och hus, ibland på instagram. Ibland kan jag hitta någon bild på ett hus som jag riktigt fastnar för, oftast är det bara en bild på själva fasadens framsida till exempel. Då brukar jag använda den som en inspiration och hittar själv på resten av husen, så som de andra fasadsidorna och planlösningarna.
När jag har hittat ett bra hus så skissar jag upp alla fasadvinklar och planlösningar på vanligt utskriftspapper och fyller i med tuschpennor. Sedan tejpar jag upp dem på baksidan av ett stort papper – jag använder kolteckningsark – och lägger det över mitt ljusbord och ritar av med tuschpennor. Jag gör samma sak med texten som är fiktiv, skriver ut den text jag skrivit och tejpar upp på baksidan.
Efter det så häller jag kaffe och häller över på hela pappret för att få patinan och ett åldrat utseende. När kaffet har torkat, färglägger jag med akvarell.
Instagram: @saibot92