Lars Nyberg

Lars Nyberg

Titel: 238. Vintertjärn

Teknik: Torrnålsgravyr

Lars Nyberg

Om att vänta
De här 3 bladen har jag umgåtts med som idéer, provtryck, skisser under lång tid. Första skisserna till ”Vinterdike ” gjorde jag för trettio år sedan under promenader på slätterna norr om Örebro.

”Dungen” har jag drömt om att börja jobba med i många år – riktigt längtat efter.
Har många skisser, minnen från engelska landskap.
Även sneglar jag på träden på Skogskyrkogården i Stockholm, kullen till höger efter huvudentrén. Gråkall eftermiddag med nysnö – äntligen började jag arbeta med den idén.

Här i skogen kring Orrmossjön finns tjärnar och vattendrag. Svart vatten mot snö, grå himmel, tystnad. Kyla i ryggen. Plåten med ”Vintertjärn” har länge funnits i mitt liv, fast då utan det svarta vattnet och de tunna buskagen. Ett träd som en gång existrerat. Visst har jag tänkt på Caspar David Friedrichs tysta landskap.

Under åren har jag arbetat med de här idéerna många gånger,
i tanken, tittat på skisser, tecknat om, omarbetat plåtarna, provtryckt – tills jag här i norra Västmanland under några månader i somras arbetade intensivt och färdigställde dessa vinterbilder.

Torrnål är en direkt teknik. Jag tecknar med en vass stålnål på en blank kopparplåt. Ingen repa/ linje är definitiv, allt kan ändras, dämpas, suddas ut med polerstål. Linjerna lever sina egna oförutsägbara liv vid tryckningen, kommer ofta med egna förslag utom min kontroll. Jag och linjerna börjar då en lång, spännande diskussion. Tycker om det.

E-post: nyb_art@hotmail.com
Uttersberg, Skinnskatteberg

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg