Therese Hägeby

Therese Hägeby

Titel: 110. Jorduggla

Teknik: Olja på mdf

Therese Hägeby

Det är djuren och naturen jag vill vara röst för genom mitt skapande. Klokskapen och mystiken som finns där och som jag tänker att människan ibland missar och kan lära av genom att lyssna och se.
I ateljén kopplar jag upp mig till det stora nätet som kallas universum. Världsalltet eller kanske evigheten… det som är bortom tid och rum. Arbetet är en process utan tydligt mål och jag är endast verktyget som låter mig ledas utan tanke men med ett fragment av någons slags känsla. Kanske det undermedvetna. Det som kommer i drömmarna och i känslan innan de blivit till ord.

Jag målar på och målar om och målar över. Ibland är måleriet som terapi. Jag bearbetar sånt som jag mår dåligt av och som behöver lyftas fram. Det handlar ofta om orättvisor i världen och om skogen och dess djur. När jag är i skogen pratar jag med djuren, en tyst dialog. En tröst och ett samförstånd. En längtan och strävan efter att återknytas till ursprunget. Ursprunget som människan är på väg att tappa bort. Ateljén är min kokong där jag dör och återföds gång på gång.

Teman som återkommer är mörker/ ljus, död/liv, månen och naturens mystik.
Goya, Munch, William Blake, Hans Wigert, van Gogh och Gerhard Nordström är ständiga favoriter.

Hemsida: theresehageby.webnode.se
Instagram: @theresehageby
E-post: tess_hageby@hotmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg