Anita Johansson

Anita Johansson

Titel: 140. Kan vi prata om det?

Teknik: Torrnål

Anita Johansson

Jag arbetar främst med grafik, men även måleri, installation, objekt, skulptur och foto. Det senaste året har jag ägnat åt en grafikserie där djur dominerar. Några är av dem är igenkännbara, några människoliknande, andra är det de är, på väg någonstans. Kanske känner vi igen oss själva i dem och också tiden vi lever i. Några bilder i serien rör stora frågor som flyktingkatastrof, klimathot och pandemi. Verken på Vårsalongen handlar mer om relationer – som ”Kan vi prata om det?” – och också om hierarkier i naturen där även människan ingår. Jag hoppas bilderna väcker något hos betraktaren – jag vill gärna att de går under ytan.

Själva arbetsprocessen med bildserien har varit lekfull. Jag har klippt eller skurit ut figurerna ur begagnad litoplåt och sedan tecknat med torrnål och andra verktyg på baksidan av plåten. Bilderna blir till på plåten, utan förlaga. Förberedelserna inför tryckning går till på samma vis som när jag arbetar med kopparplåt. Skillnaden är att processen tar mycket längre tid. Jag ”målar” fram figurerna när jag färgar in plåtarna och torkar bort överskottet av färg med mycket lätt hand. Figurernas läge och förhållande på tryckpapperets yta är extra viktig i dessa bilder. Papperets tomhet och mellanrumsformerna blir en del av atmosfären och spänningsfältet i bilden.

Grafik arbetar jag främst med på Ålgården – konstnärernas verkstäder och galleri i Borås, annars har jag min ateljé i Slöinge i Halland.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg