Elvira Varghans

Elvira Varghans

Titel: 301. Kyrkogården Dag

Teknik: Blyerts, färgpennor

Elvira Varghans

Kyrkogården Dag/Natt

Teckningarna är gjorda som två serier och består vardera av fyra stycken sammansatta A3-papper. En föreställer dag och en natt. St Pauli-kyrkogårdarna består av tre sektioner som avgränsas av gator.

I fjol när jag var föräldraledig var jag och min son på otaliga barnvagnspromenader på St Pauli-kyrkogårdarna på dagarna. På kvällarna när lite tid gavs var det enda som funkade att skapa med färgpenna och papper. Ljudlöst och enkelt att påbörja/avbryta.

Denna bildserie är en skildring av den natur jag har vistats i de senaste åren. Jag har kunnat studera platsen noga med alla möjliga detaljer som undermedvetet har överförts till pappret.

Innan jag flyttade till Malmö hade jag inte spenderat så mycket tid på en kyrkogård. På min hemort har man inte samma förhållande till kyrkogården. Där har jag bara varit på högtidliga och storslagna tillfällen. I Malmö är det en del av invånarnas vardagsrum. En vän till mig här berättade att hon som barn hade picknick med familjen och firade påsk på kyrkogården. De sprang runt i gräset och lekte som man gör i skogen.

Om nätterna är platsen precis som en mörk skog, där gatlyktorna tar slut. En vän vars fönster vette ut mot kyrkogården berättade att han ibland kunde höra mystiska rop om nätterna.

Det händer allt möjligt på kyrkogården, den natur som finns att tillgå här.
I mörkret och ljuset. Sörjande, joggare, barnvagnar, möten, förtvivlan, samtal. Det har jag försökt skildra med dessa två serier.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg