Jannike Holmberg

Jannike Holmberg

Titel: 112. Jättegrytan i Amunddalen

Teknik: Montage

Jannike Holmberg

Hängande jättegrytan i Amunddalen.

Jag har gjort en tolkning där ”nya samhällen” skapats uppe i de bohuslänska bergen.

Vad händer med våra fiskesamhällen när havsnivån höjs? Jag tänker att en stor jättevåg sveper in över samhället och sjöbodarna sköljs upp på bergen.

Jag hämtar inspiration genom att besöka fiskesamhällen på västkusten med omnejd. Det blir också besök på djurparker och museer. När jag har samlat ihop mina bilder så börjar arbetet med att skapa ”nya samhällen”. Sjöbodar, affärer, kyrkor, trappor, fåglar, skyltar, båtar och mycket annat placeras i bergen. Bergen som består av granit är stora, tunga, stabila. Den bohuslänska graniten var också tidigare en stor inkomstkälla för samhället.

Kan ni se det märkliga hålet i berget? Den hårda bohusgraniten är som genomborrad. Vi ser en hängande jättegryta utan botten. När isen smälte för tusentals år sedan bildades jättegrytan med hjälp av erosion. 

Ser du Zebran? Hon finns i Tossene, där hon betar med andra hästar. Ser du storskarven högst upp? Hon har precis varit och tagit ett dopp och nu så torkar hon sina vingar. Hon är inte så populär, fiskarna tycker att hon tar deras fisk och förstör öar med deras spillning. 

Här i berget kan du också besöka gårdsbutiken som finns i Klev. Hönan Agda står utanför. Vi har också fått besök av Ankan som kommer från Stockholm.

Jag är bosatt i Stockholm, född 1965.

Hemsida: www.jannikeholmberg.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg