John Håkansson

John Håkansson

Titel: 116. Aoyama Kitamachi Apaato Gardens #10

Teknik: Fotografi

John Håkansson

Aoyama Kitamachi Apaato är eller var ett kommunalt bostadsområde i centrala Tokyo, byggt mellan 1957 och 1968. När jag fotograferade 2016 bestod det av 25 stycken fyra–femvåningshus utspridda på ett 40 000 kvm stort område. Det var ovanligt glest mellan husen för att vara mitt i Tokyo. 

Idag är husen på södra halvan av området rivna och ersatta av två höghus. I år kommer resten av husen rivas för en skyskrapa. Eftersom husen var utdömda när jag fotograferade, var de nedgångna och delvis tomma. De stora ytorna mellan husen som tidigare varit täckta av gräsmattor hade förvildats till buskage. 

Kontrasten mot omgivande bebyggelse var enorm. Väldigt nära ligger exklusiva butiker, restauranger och skönhetssalonger, tre minuter bort ligger Omotesando, en stor affärsgata där Apple, Prada och Dior har egna spektakulära byggnader. 

De få invånarna som bodde kvar försökte, trots obefintlig skötsel från kommunen, ta hand om delar av grönskan, man kunde se rensade planteringar och buskar som beskurits. Det var denna kontrast mellan förfall, förvildning å ena sidan och invånarnas omsorg, ansande å andra sidan, som fascinerade mig och som gjorde att jag började fotografera.

Jag är fotograf, konstnär och pedagog verksam i Stockholm. Dessutom fotoförfattare, den senaste boken kom ut i december 2020 och heter “small: MOUNTAINS”.
Hemsida: www.johnhakansson.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg