Vilma Jenssen

Vilma Jenssen

Titel: 136. Solförmörkelse

Teknik: Pyrografi på trä

Vilma Jenssen

I slutet av 2018 föddes tanken hos mig att jag ville ställa ut min konst någon gång innan jag dör. Då tänkte jag att det skulle hända när jag var 30, 40, 50 eller ännu senare i livet. Jag kände ingen direkt stress över det, men någon gång skulle det hända. Inte visste jag då att jag skulle jag få klartecken att ställa ut på Liljevalchs knappt två år senare.

2018 var också det året jag började intressera mig för att måla natur efter att ha kommit över kinesisk tusch bland mammas gamla konstmaterial. Det var intressant och jag började utmana mig själv med svårare motiv såsom vatten och ljus. Bara en sådan sak som att måla hyfsat realistiska träd och granar tog tid och är fortfarande något jag jobbar med. I födelsedagspresent 2020 önskade jag mig en brännpenna som jag planerade att använda på landet där jag tänkte spendera min sommar. Tack vare bondgården bredvid och deras lilla sågverk kom jag över dessa trästycken och det kom att bli mina första naturavbildningar av natur på trä.

Svenskar har ofta en stor sentimentalitet gentemot norra Sverige med sina höga bergstoppar, skidbackar, renar och norrsken, samtidigt som det lärs ut så lite om Sveriges mörka historia kring hur nordiska länder har behandlat Sápmi. Jag hoppas att vi kan uppskatta det vackra med den delen av Sverige, men samtidigt vara kritiska och uppmärksamma på hur statliga och privata aktörer har agerat och agerar däruppe.

Vid intresse av att se mer av min konst följ min instagram under namnet @vilmajenssen

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg