Emelie Berg

Emelie Berg

Titel: 37. Sikt

Teknik: Tusch på akvarellpapper

Emelie Berg

Mitt namn är Emelie Berg och jag är en 21 årig hästtjej bosatt i Skellefteå och konststuderande vid Solviks Folkhögskola. Bortsett från konsten så är hästar en stor del av mitt liv och därav blir mina verk naturligtvis inspirerade av dem.

SIKT är en av mina fyra tuschlaveringar som koncentrerar sig på hästekipage ur ett mycket nära perspektiv. Förhållandet mellan de föreställande detaljerna och de grafiska ytorna bildar ett abstrakt intryck, vilket är en metod som jag valt att sträva efter i dessa verk.

Arbetsprocessen börjar med foton jag själv tagit under travtävlingar, oftast med hela ekipaget i bild. Därefter söker jag intressanta ytor och utesluter vanligtvis karaktäristiska drag för att ge ett mer anonymt uttryck med fokus på ytor istället för föreställande avbildning. Till sist blir målningarna ofta svartvita då jag upplever att gråskalan kan ge motivet både en dramatisk och stillsam effekt på samma gång.

Verket SIKT riktar uppmärksamheten mot en fokuserad kusk sedd från markperspektiv.
Fastän grusstänk och tagel skymmer sikten håller kusken en balanserad sits i sulkyn med ett strukturerat tag om alla dess remmar för att visa ekipaget vägen mot de bästa förutsättningarna till att lyckas.

Tekniken jag valt att jobba med i detta verk är flytande tusch på 300g Arches akvarellpapper i metoden ”vått i vått”. Därefter har jag använt material som salt, plast och ristningar med palettkniv för att få fram olika strukturer i bilden. Målningens inramning består av reflexfritt plexiglas monterad med distanser på en vit aluminiumskiva.

Instagram: @konst.av.emelie

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg