Linus Hedbratt

Linus Hedbratt

Titel: 153. Memento 3

Teknik: Monotypi

Linus Hedbratt

“Memento 3” är det tredje verket i en bildserie av monotypier. Monotypi är en tryckmetod som skiljer sig från övriga grafiska tekniker. Man färgar in en obehandlad plåt, tar fram ljus i bilden genom att ta bort färg. Plåten trycks sedan på papper och ger ett unikt exemplar.

I bilderna visar jag poserande soldater i deras uniformer. Jag har valt att göra ett utsnitt från stövlarna upp till en bit ovanför kragen. Jag undersöker uniformens intryck och uttryck. Utan ansikte finns bara uniformen kvar, bara en likformig gestalt, som saknar personlighet och egen vilja. Hierarkiska symboler, som medaljer och grader, blir anonymiserade och obetydliga utan bärare.

Jag arbetar mycket med olika tekniker inom koppargrafik, sällan med fler färger än svart. Jag tycker om att få jobba i en verkstad och utforska gamla tekniker och tryckmetoder. Vägen från bildidé till färdigt verk gör processen spännande. Det känns utmanande och kan ibland bli mycket annorlunda resultat från vad man har tänkt sig. Jag jobbar ofta med mindre format i mina bilder; som åskådare vill jag att man ska komma nära bilden och upptäcka detaljer.

E-post: lihe.privat@gmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg