- Den här utställningen är avslutad
Evigt liv – Nobelprismuseet gästar Liljevalchs
1 oktober 2022 – 29 januari 2023
Vetenskap, konst och kulturhistoria möts när Nobelprismuseet öppnar utställningen Evigt liv på Liljevalchs.
Kan vi överlista döden? Frågan har ställts så länge människan har vandrat på jorden. Forskning i vår tid visar dock att frågan om evigt liv inte enbart bör betraktas utifrån en religiös och filosofisk frågeställning – utan även som en biologisk möjlighet.
Men samtidigt som vi människor utvecklar allt fler avancerade tekniker för att leva längre har vi för första gången i historien möjlighet att själva släcka allt liv på jorden. Inte enbart kärnvapen utgör hot. Vår livsstil förstör klimatet och minskar dag för dag förutsättningarna för framtida liv.
Utställningen Evigt liv vill spegla frågor kring evigheten och därmed också framtiden. Det är mer angeläget än någonsin tidigare att hitta nya former för att prata om hur vi ska fortsätta vår resa. I dessa diskussioner kan Nobelpriset spela en central roll.
Genom att Alfred Nobel valde så till synes väsensskilda priskategorier, från naturvetenskapens fysik, kemi och medicin till humanismens litteratur och fred, skapade han ett pris som med tiden gav upphov till ett gränsöverskridande samtal av precis det slag vi behöver idag.
Med åren har konversationen vidgats och omfattar nu en mängd olika aspekter på mänskligt liv, som sammantaget ökar vår förståelse för världen. Insikterna inspirerar och sporrar oss till att våga tänka fritt och stort – och får oss att förstå vad vi människor är kapabla till.
Konstnärerna Mark Dion, Niki Lindroth von Bahr och Christian Partos har fått i uppdrag att skapa nya verk för utställningen.
Följande konstnärer deltar med verk i utställningen:
Anna Dumitriu, Andrea Galvani, Ann Lislegaard, Britta Marakatt-Labba, Christian Partos, Dana Sederowsky, Éva Mag, Fredrik Paulsen, Jillian Edelstein, Jone Kvie, Julian Charrière, Laura Splan, Mark Dion, Mats Hjelm, Moa Israelsson, Niki Lindroth von Bahr, Petra Lindholm och Lars Åkerlund, Oscar Nilsson, Rineke Dijkstra, Sam Taylor-Johnson, Ulla Wiggen, William Kentridge, Ylva Carlgren, ARTECHOUSE och ett gemensamt verk av John Wynne och Tim Wainwright.
Till utställningen har det även gjorts en antologi med samma namn där över 35 skribenter utvecklar temat evigt liv. Bland de som bidrar med essäer finns Karl Ove Knausgård och Ellen Mattsson.
I samband med utställningen presenteras även ett fullspäckat program. Se programlistan och boka plats här!
Konstnärsamtal med Ulla Wiggen
17 november klockan 18.00
Konstnären Ulla Wiggen samtalar med konstkuratorn Magnus af Petersens om konsten och livet. Från mitten av 1960-talet målade Ulla Wiggen kretskort och innandömet av datorer med precisa små penseldrag. Sedan 2016 är det hjärnor, ögon och kopplingarna dem emellan som tagit över hennes motivsfär.
Konstnärsamtal med Anna Dumitriu
24 november klockan 18.00
Den brittiska konstnären Anna Dumitriu samtalar med curator Magnus af Petersens om mötet mellan konst och vetenskap. Anna Dumitriu arbetar med komplexa mikrobiologiska processer, bakterier, och med digital teknik såväl som hantverk. Hon samarbetar ofta med forskare inom till exempel bioteknik.