Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Evigt liv – Nobelprismuseet gästar Liljevalchs

1 oktober 29 januari 2023

Vetenskap, konst och kulturhistoria möts när Nobelprismuseet öppnar utställningen Evigt liv på Liljevalchs.

Kan vi överlista döden? Frågan har ställts så länge människan har vandrat på jorden. Forskning i vår tid visar dock att frågan om evigt liv inte enbart bör betraktas utifrån en religiös och filosofisk frågeställning – utan även som en biologisk möjlighet.   

Men samtidigt som vi människor utvecklar allt fler avancerade tekniker för att leva längre har vi för första gången i historien möjlighet att själva släcka allt liv på jorden. Inte enbart kärnvapen utgör hot. Vår livsstil förstör klimatet och minskar dag för dag förutsättningarna för framtida liv.  

Utställningen Evigt liv vill spegla frågor kring evigheten och därmed också framtiden. Det är mer angeläget än någonsin tidigare att hitta nya former för att prata om hur vi ska fortsätta vår resa. I dessa diskussioner kan Nobelpriset spela en central roll.  

Genom att Alfred Nobel valde så till synes väsensskilda priskategorier, från naturvetenskapens fysik, kemi och medicin till humanismens litteratur och fred, skapade han ett pris som med tiden gav upphov till ett gränsöverskridande samtal av precis det slag vi behöver idag.  

Med åren har konversationen vidgats och omfattar nu en mängd olika aspekter på mänskligt liv, som sammantaget ökar vår förståelse för världen. Insikterna inspirerar och sporrar oss till att våga tänka fritt och stort – och får oss att förstå vad vi människor är kapabla till.  

Konstnärerna Mark Dion, Niki Lindroth von Bahr och Christian Partos har fått i uppdrag att skapa nya verk för utställningen.

Följande konstnärer deltar med verk i utställningen:
Anna Dumitriu, Andrea Galvani, Ann Lislegaard, Britta Marakatt-Labba, Christian Partos, Dana Sederowsky, Éva Mag, Fredrik Paulsen, Jillian Edelstein, Jone Kvie, Julian Charrière, Laura Splan, Mark Dion, Mats Hjelm, Moa Israelsson, Niki Lindroth von Bahr, Petra Lindholm, Oscar Nilsson, Rineke Dijkstra, Sam Taylor-Johnson, Ulla Wiggen, William Kentridge, Ylva Carlgren, ARTECHOUSE och ett gemensamt verk av John Wynne och Tim Wainwright.

Till utställningen har det även gjorts en antologi med samma namn där över 35 skribenter utvecklar temat evigt liv. Bland de som bidrar med essäer finns Karl Ove Knausgård och Ellen Mattsson.

I samband med utställningen presenteras även ett fullspäckat program. Se programlistan och boka plats här!

Öppnar 1 oktober

Entréavgift

Besöksinfo

Liljevalchs

Konstnärsamtal med Mark Dion

Den amerikanske konstnären Mark Dion samtalar med curator Magnus af Petersens om museer, minne och försvinnande. Mark Dion, känd för sin konceptuella konst som ofta tar utgångspunkt i mötet mellan natur och kultur, där vetenskapliga presentationer och museer ofta står i fokus. Datum: Söndag 2 oktober

Läs mer och boka här

Konstnärsamtal med Britta Marakatt-Labba

Konstnären Britta Marakatt-Labba samtalar med curator Magnus af Petersens om konsten och livet. Britta Marakatt Labba arbetar huvudsakligen med historieberättande broderade bilder. Hennes utgångspunkt är den samiska kulturen och historien. Datum: 10 november

Läs mer och boka här

Konstnärsamtal med Ulla Wiggen

Konstnären Ulla Wiggen samtalar med konstkuratorn Magnus af Petersens om konsten och livet. Från mitten av 1960-talet målade Ulla Wiggen kretskort och innandömet av datorer med precisa små penseldrag. Sedan 2016 är det hjärnor, ögon och kopplingarna dem emellan som tagit över hennes motivsfär. Datum: 17 november

Läs mer och boka här

Varukorg