Varje år söker ett par tusen förhoppningsfulla till Vårsalongen. Den här gången var det 2962. Juryn valde ut 150 konstnärer och 316 verk. Mer än dubbelt så många kvinnor som män hade sökt, och kvinnor dominerar också stort bland de antagna, 95 mot 55. Medelåldern bland de antagna är 52 år, 46 för kvinnorna och 54 för männen. Äldst är 83-åriga Kerstin från Täby och yngst 19-åriga Julia från Skogsby.
Måleriet är som alltid populäraste teknik, i år med 171 verk, inklusive blandteknik med måleri som grund. I årets jury ingick konstnärerna Julia Peirone och Stina Persson samt Liljevalchs chef Mårten Castenfors som ordförande.
Till utställningen har vi gjort en katalog där alla utställare presenteras med ett verk och juryarbetet skildras i text och bild. Katalogen är formgiven av kommunikationsbyrån AGoodId och kostar 60 kronor. Från och med vernissagedagen kommer konstnärernas egna texter om sina verk och sitt arbete att finnas på vår webb, liljevalchs.se.
Alla verk är till salu och deltagarna har själva satt priserna. Dyrast i år är Göran Brobergs MÄSTERVERKET, en C-print för miljonen jämnt. Den kommer också att göras till NTF-verk där rättigheterna ingår vid försäljningen av det fysiska verket. Billigast är Axel Österholms video Kommunen dödade min farmor, 500 kronor för privatpersoner och 5 000 för institutioner. Försäljningen av verk pågår under hela utställningsperioden.
Fredagen den 4 februari håller vi öppet kl. 11.00–17.00. Av smittskyddsskäl ingen vernissage eller invigningsceremoni. Biljetter köps på plats i entrén i Bergstenhuset (inte i Liljevalchs+). Under utställningsperioden rekommenderar vi förköp av biljetter via billetto.se.
De svenska pandemirestriktionerna slopas från den 9 februari. Men nya rekommendationer, liksom eventuella förändringar för Liljevalchs öppettider, kommer att aviseras på hemsidan liljevalchs.se och i sociala medier.