Jag får inspiration från olika håll till att göra bilder och att skriva. Det kan vara ett foto, en dikt eller aktuella händelser i samhället som sätter igång en process. Som porträtten i Folkhemmets förvaltare III och IV som nu visas på Liljevalchs vårsalong.
De bilderna började inte med en tydlig tanke eller idé om vart det skulle leda. Det var snarare de politiska diskussionerna i nyhetssändningarna som blev så närvarande och intensiva, att jag var tvungen att reagera på något sätt. Jag började teckna av alla svenska politiker.
Men för att inte drunkna i mängden av skisser begränsade jag mig ganska snart till att teckna av ledarna för de största partierna.
Under tiden växte frågorna fram. Vilka är de egentligen? Hur förvaltar de det politiska arvet, folkhemstanken och hur förhåller de sig till demagogi i en demokrati?
I detta mediaflöde och informationskaos blev porträtten ett försök att göra världen mer begriplig och konkret.
Jag utvecklade en rutin genom att göra många skisser på en och samma person. När det var klart tog jag nästa, tills samtliga nio porträtt var klara. I nästa steg bearbetades vissa bilder vidare. Så placerade jag dem bredvid varandra och flyttade runt dem tills de fungerade ihop.
Jag kommer att fortsätta att följa de politiska diskussionerna och att teckna porträtt. Arbetssättet kommer att upprepas men när det gäller bilderna, så kommer jag att låta dem utvecklas och förändras. Det måste fortsätta att vara en levande och undersökande process.
Kristina E Lindahl 2022, Hisingen Göteborg
E-post: namn.lindahl@gmail.com