159 antagna till Vårsalongen 2023

Förra veckan hade vi glädjen att berätta att så många som 4135 personer sökte till Vårsalongen 2023, vilket är nytt rekord. Nu har Vårsalongsjuryn sammanträtt och valt ut 159 konstnärer som kommer att representeras med 298 verk.

Liksom tidigare år dominerar kvinnorna, både bland de sökande och i urvalet. Av de antagna är 89 kvinnor och 70 män. Åldersspannet är stort, yngst är 18-åriga Miles från Bromma och äldst är 89-åriga Per Torvald från Arkelstorp. Medelåldern på de antagna och de sökande var 52 år. De utvalda konstnärerna är bosatta i hela landet, från Ystad till Råneå, från Färjestaden till Åsa.

Som vanligt inrymmer urvalet en blandning av tekniker, allt från måleri, teckning och skulptur till installation, video och AI-genererad konst. Måleri är den vanligaste tekniken, medräknat måleri med blandteknik så landar det på 131 bidrag. På delad andraplats kommer skulptur och teckning med 35 verk vardera.

Årets jury bestod av konstvetaren Isabella Nilsson, konstnären Jockum Nordström, och juryordförande Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs. Vårsalongen 2023 öppnar 24 februari och pågår till och med 23 april.

Varukorg