Vårsalongen

Vårsalongen är en årligen återkommande jurybedömd utställning , öppen för alla över 18 år att ansöka till.

Vårsalongen pågår från mitten av januari till mars och inleder på så vis konståret på Liljevalchs. Varje verk är till salu och priset som sätts av deltagarna själva finns i utställningskatalogen. Den första salongen öppnade 1921 och Vårsalongen är därmed landets äldsta obrutna, frånsett ett fåtal år vid under beredskapstiden, utställningsformat.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om Vårsalongen.
Observera att detaljerad information om ansökan finns på varje års aktuella anmälningsblankett.

Hur stor är publiken på Vårsalongen?

Vårsalongen har växt till ett stort publikt evenemang och en riktig folkfest där varje utställare har den unika chansen att bli sedd av en publik på runt 100.000 personer.

Om jag är intresserad av att köpa ett verk på Vårsalongen, hur gör jag då?

Varje verk är till salu och det är först till kvarn som gäller under hela utställningsperioden. En god idé är att vara på plats allra första dagen då vi har vi ett nummerlappssystem. Resten av utställningsperioden talar du om för personalen i Liljevalchs butik vilket verk du vill köpa. Du ska betala inom 30 dagar från och med ingånget köpeavtal och konsten avhämtas självklart efter utställningens slut.

Vem får söka till Vårsalongen?

Vårsalongens åldersgräns är 18 år. Alla som fyllt minst 18 år året innan utställningen öppnar får ansöka.

När är sista ansökningsdatum?

Det exakta datumet varierar men tumregeln är september–oktober varje år.

Var och när kan jag få tag i ansökningsblanketten?

Anmälningsblanketten med samtliga regler finns vanligen tillgänglig i början av sommaren, digital blankett i slutet av sommaren. Håll utkik på Liljevalchs webbplats och sociala medier! 

Hur många verk får jag ansöka med?

Du får söka med max fem bidrag och du söker inte med själva föremålen/verken utan med fotografier av dem. Närmare information (som även gäller dvd o dyl) finns i anmälningsblanketten. Vårsalongen är öppen för alla konstnärliga uttryck och tekniker.

Jag har ställt ut mina verk tidigare, får jag söka med dem ändå?

De arbeten du söker med får högst vara tre år gamla och ska inte ha varit utställda tidigare. 

Varför tar Liljevalchs betalt för anmälan och provision vid försäljning av verk?

Anmälningsavgiften på 300 kr och den provision på 30 procent som Liljevalchs tar ut vid försäljning av verk ska täcka de administrativa kostnader som hanteringen av Vårsalongens alla ansökningar kräver i alla steg. 

Hur väljer Liljevalchs ut juryn som ska bedöma bidragen?

En ny jury tillsätts varje år. Till juryn bjuder Liljevalchs in personer som på olika sätt har professionell erfarenhet av andras konstnärliga verksamhet. Deras bakgrund varierar. Juryn har genom åren bestått av konstnärer, bestått av konstnärer, representanter för andra konstinstitutioner, curatorer, OS-ryttare, gallerister och konstkritiker.

Är det bara den konst som juryn tycker är “bäst” som kommer med?

Syftet med juryarbetet är inte att välja det som är “bäst”, även om juryn förstås letar efter kvalitet. Juryns uppdrag är att välja verk som kan samverka med varandra i en generös och lustfylld utställning. Varje verk bedöms dessutom anonymt, jurymedlemmarna får inte tillgång till namnen vid bedömningen.

Jag har sökt flera gånger men aldrig kommit med, ska jag ge upp?

Ge absolut inte upp om du fortfarande tycker att det är roligt och spännande att söka! Eftersom det är en ny jury – och en ny utställning – varje år så har du alltid chansen att komma med. Läs svaret på föregående fråga så blir det tydligare hur urvalet går till.

Varukorg