Besöksökning med 20 procent för årets Vårsalong

Foto: Mattias Lindbäck

Varje år anordnas den populära och uppskattade Vårsalongen på Liljevalchs. Det här året har intresset varit extra stort sett både till antalet sökande och antalet besökare av utställningen på plats. Årets besöksantal landade på hela 96 328, en ökning på 20,6 procent jämfört med 2023.

Den 21 april stängdes portarna på Liljevalchs för årets upplaga av Vårsalongen med ett besöksantal som ökat med en femtedel jämfört med föregående år. 2023 hade Vårsalongen 79 860 besökare och i år var besöksantalet 96 328, en ökning med hela 20,6 procent. Årets upplaga av Vårsalongen hade dessutom en 25 procentig ökning av antalet ansökande och inskickade bidrag, siffran landade på 4974 vilket är ett nytt rekord.

En stor besöksökning, 10 år yngre sökande i snitt och rekord i antalet som ville delta i årets Vårsalong visar att vi är på väg i rätt riktning med att utveckla och förnya Liljevalchs och Vårsalongen.

Joanna Sandell Wright, konstnärlig chef och ledare, Liljevalchs.

Årets upplaga av Vårsalongen visade 298 verk av en yngre konstnärsgeneration än genomsnittet under senaste åren. Urvalet visade upp en stor variation med allt från måleri, video, skulptur, keramik, textil, installation, AI, teckning och fotografi. Vårsalongen är en jurybedömd konstutställning som står öppen för alla över 18 år att ansöka till. Den första salongen öppnade 1921 och Vårsalongen är därmed landets äldsta obrutna utställningsformat. Varje verk är till salu och priset som sätts av deltagarna själva finns i utställningskatalogen.

Årets jury bestod av av curatorerna Ashik Zaman och Tawanda Appiah, OS-ryttaren Peder Fredricson, som själv tecknar, och Joanna Sandell Wright, konsthallschef vid Liljevalchs. Curatorer för årets Vårsalong var Ashik Zaman och Joanna Sandell Wright.

Information om nästa års ansökan till Vårsalongen läggs upp på Liljevalchs hemsida ca en vecka efter midsommar och juryn för 2025 års Vårsalong presenteras. E-tjänsten för att ansöka öppnar i slutet av augusti.

Varukorg