Johannes Heldén får Capristipendiet 2021

Liljevalchs stipendiesamarbete med Villa San Michele på Capri är inne på tredje året. Stipendiet för 2021, om 50 000 kronor och tre veckors fri vistelse i den vackraste av miljöer, tilldelas konstnären, författaren och musikern Johannes Heldén.

“Text har en naturlig plats i Johannes Heldéns arbete som bildkonstnär, han är poet och det bär även in i konsten. Verken omges av allvarets aura, de är omsorgsfullt utförda, kryptiskt suggestiva – och vackra”, skriver juryn i sin motivering och fortsätter: “Villa San Michele är en skönhetsupplevelse för alla sinnen. Johannes Heldéns skapande som spänner över text, bild och musik, borde finna en perfekt grogrund för inspiration i Villans drömska atmosfär.”

Johannes Heldén är född 1978 och utbildad vid Valands konsthögskola. 2003 debuterade han som författare med Burner och sedan dess har det publicerats tolv titlar. Som musiker har han släppt tre fullängdsalbum.

I stipendiejuryn ingick förutom Mårten Castenfors, chef Liljevalchs, och Kristina Kappelin, intendent Villa San Michele, konstnärerna Henrik Samuelsson och Susanne Vollmer.

Villa San Michele har nu återupptagit sin verksamhet efter att periodvis tvingats hålla stängt under pandemiåret 2020. Om inte smittspridningen åter skjuter fart blir det möjligt för Johannes Heldén att utnyttja stipendiet från den 12 september till den 2 oktober. I annat fall flyttas vistelsen fram.

Någon stipendieutdelning i skulpturhallen på Liljevalchs blir det inte i år heller utan liksom 2020 enbart digital presentation på Liljevalchs hemsida och i våra sociala medier. Ytterligare information finns i Villa San Micheles motsvarande kanaler.

Varukorg