Kulturmaterial får nytt liv i Ulvsunda

Initiativet till denna plan för att minska resursåtgången vid produktioner kommer från Liljevalchs. Därutöver deltar Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern, Kungliga Operan, Scenkonstmuseet, Nobelprismuseet, Nordiska museet och Stadsmuseet i projektet, och flera institutioner kommer att bli aktuella.

Det är dyrt att bygga utställningar och sceniska uppsättningar, och få kulturverksamheter har möjlighet att spara något av materialet på grund av platsbrist. Ofta ska material ut samtidigt som en ny produktion tar form – då blir det mer effektivt att hyra en container och slänga, även för den som vill vara klimatsmart.

I den 600 kvadratmeter stora lokalen i Ulvsunda industriområde ska allt återanvändbart material samlas, från handfasta saker som reglar och dekorblommor till elektroniska produkter. Insamlandet inleddes i december och allt ska inventeras och registreras så ännu finns inte så mycket på plats.

De institutioner som står bakom och betalar projektet får lämna in och låna gratis medan externa intresserade (konstskolor, teatergrupper, enskilda konstnärer) kan bli kunder och få hyra eller köpa material till förmånliga priser. Ett första mål är att de saker som finns i magasinet ska få minst fördubblad livslängd.

Hanteringen gynnar mindre institutioner och de med begränsad ekonomi och ger övriga kulturaktörer i Stockholm möjlighet att ta del av material som annars skulle ha förstörts. Allt i magasinet kan i förväg bokas via hemsidan.

Materialmagasinet, som finns på adressen Bryggerivägen 10–12, invigs torsdagen den 21 januari kl 11 av kulturborgarrådet Jonas Naddebo. 

Varukorg