Rolf Graham

Rolf Graham

Titel: 90. Let´s play

Teknik: Akryl på trä

Rolf Graham

Idén bakom Let’s Play kom till mig när jag dagdrömde. Plötsligt såg jag det framför mig. Jag skapar vanligtvis mer figurativ konst av människokroppen, men här gjorde jag samtidigt en koppling till starka barndomsminnen. Lego var en stor passion för mig när jag var barn. Där fick jag utlopp för min kreativitet.

Skulpturens utformning kändes ganska tidigt i processen självklar. Jag la desto mer tid på att hitta en passande storlek och färg. Namnet Let’s Play är också tänkt att vara en viktig del av upplevelsen och jag gillar tanken på att namnet kanske gör att betraktaren ser ytterligare en nivå hos verket. För det är just precis så enkelt – Lego är till för att lekas med.

Jag har genom åren studerat konst i ett bredare perspektiv – oljemålning, grafisk design, 3D-animation och skulptur. Numera arbetar jag främst med skulptur, det är den uttrycksform där jag bäst kan förmedla mina koncept.

Jag har ett starkt intresse för välkända symboler och ikoner. De inspirerar mig att utforska hur vi uppfattar dem. Med en mindre förändring kan den ursprungliga uppfattningen ta en ny vändning. Jag gillar att utforska dessa tankar med hjälp av humor och form. Ibland ligger en underton, en avsikt, som betraktaren upptäcker först vid närmare granskning, ofta tillsammans med verkets titel.

Tidigare har jag bara arbetat i traditionella material som trä, metall och sten. Nu jobbar jag också med 3D-skulptur i datorprogram. Därifrån kan jag printa ut skulpturer i olika plastmaterial och även i metall.

Jag är född och uppvuxen i Perth på Australiens västkust, med en svensk mor och en australisk far. Sedan mitten av 90-talet bor och arbetar jag i Sverige. Min hemvist är Karlshamn, Blekinge, där jag har min familj.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg