Ebba Strid Udikas

Ebba Strid Udikas

Titel: 285. Den magiska hissen

Teknik: Hisspanel monterad i trälåda. Elektronik och ljud.

Ebba Strid Udikas

DEN MAGISKA HISSEN

Visst har pandemin satt spår hos oss, en del har fått långt hår, andra har förändrat sina vanor, goda som dåliga. Jag själv har funderat mycket på begränsningar – när allt inte längre är möjligt, uppstår det kanske nya möjligheter?
Under pandemin kunde vi inte göra allt som vi brukade. Många kände sig säkert utlämnade i social distans, utlämnade till tristess, egna fantasier och mer eller mindre dystra tankar.
Det här är berättelsen om en hiss som kan ta mig och alla andra dit där jag och de andra inte kunde vara under pandemin.

Det är en hissnande tanke att hissen kanske inte bara är en hiss, den är en fantastisk sak som tar mig bort från min vardagliga verklighet, bort från det jag är van vid, bort från tid och rum. Vad ligger bakom hissdörren på våning två? Är det precis som förväntat eller är det något annat? Kanske öppnar sig Gröna Lund där, eller frisören, kanske bowlinghallen eller Arlanda.
– Vart vill du åka idag?
Hissen tar dig på en resa i mötet med din idé om vad som är på riktigt och vad som är dina drömmar.

Tryck på någon av knapparna. Hissen tar dig med hjälp av en magisk röst (och lite fantasi) till en efterlängtad destination.

K: Ålandsbåtens restaurang, räkorna är extra fina idag.
E: Vart vill du åka idag?
1: Popcorn ingår i biobesöket.
2: Hem till din kompis, automagiskt.
3: Gymmet är öppet, välkommen!
4: Hiss till Gröna Lund går om fem minuter.
5: Frisören tar emot bokningar idag.
6: Bowlinghallen, bana sju är ledig.
7: Arlanda flygplats, framme om en minut.
Stopp: Framtiden är ljus.
Larm: Klockspel

De boende på gruppbostaden där jag har haft mitt arbete, fick lov att inordna sig i ett stängt och begränsat liv under pandemin. De kunde inte gå till frisören eller åka tunnelbana, inte bada i simhallen, handla i affärer eller göra en Ålandskryssning. Under lång tid har inte ens anhöriga kunnat hälsa på. Enda möjligheten till aktivitet var promenader i närområdet.
De boende är nu som då begränsade till husets hiss. När hissen skulle renoveras vintern 2021 behövde den stängas av under perioder och tillvaron hotade att bli ännu mer begränsad. En gruppbostads lägenhetsinnehavare har bidragit med drömmar om hur tillvaron skulle ha sett ut om inte Corona fanns.

Specifikation:
Den utrangerade hisspanelen från gruppbostadens hus är bearbetad med ny elektronik och högtalare, monterad i en rosamålad trälåda. Den magiska hissen fungerar i vilket rum som helst bara det finns ett eluttag. Om du trycker på någon av knapparna tar den dig med hjälp av en magisk röst (och lite fantasi) till en efterlängtad destination.

Konstnär: Ebba Strid Udikas
Röst: Maj Udikas
Elektronik: Lars Udikas

Varukorg