Josefin Wedel

Josefin Wedel

Titel: 290. Sommarlandskap

Teknik: Träsnitt, collage

Josefin Wedel

Sommarlandskap är ett orört landskap. Det handlar om en längtan efter en tillvaro utan ständig uppkoppling. Där man kan få ro och höra naturens egna ljud. Kanhända är det en svunnen tid, eller något vi behöver hitta tillbaka till. Jag har en sådan längtan. Där är naturen oförstörd och i balans. Där är allt levande lika viktigt.
Den lilla lövsångaren flög en dag in i min ateljé och krockade med ateljéfönstret. Den satt på mitt arbetsbord, chockad och förvirrad. Jag tog den i handen och gick ut. Den satt en lång stund och tog igen sig. När jag puttade lite på den, ner på trädgårdsbordet, hoppade den genast tillbaka till min hand. Förmodligen var det värmen i handen som var välgörande. Vi tittade på varandra. Efter ytterligare en stund flög den upp i syrenen. Den såg oskadd och återställd ut. Det var ett fin möte.

Tekniken jag använder är en blandning av träsnitt och collage. Först tar jag en lackad mdf-skiva och trycker en bottenfärg/yta att jobba på. Jag gör flera tryck på varandra för att få rätt nyans och skimmer i färgen. Sedan valsar jag in stora ark av tunt japanpapper i många olika färger. Jag skär sedan ut delar av de infärgade papperna och bygger upp landskapet och limmar dem på den tryckta bottenytan. Växter, blommor och fåglar, skär jag också ut i mdf-board och trycker på tunt papper. Trycken skär jag ut och bygger upp bilden successivt. Ofta jobbar jag med flera bilder parallellt. Det kan bli serier där samma växter och fåglar kan komma igen i flera bilder men på olika sätt.
Mina motiv är ofta enkla och rör sig i någon slags drömvärld. Att avbilda ”verkligheten” intresserar mig inte nämnvärt. Jag utgår ofta från naturen men skapar egna landskap och växter som jag kallar ”sällsynt flora”.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg