Loading Events

« All Events

  • Den här utställningen är avslutad

IKONER, fotografier av Larsåke Thuresson

16 juni 2023 3 september 2023

Välkommen in i Larsåke Thuressons fotografiska värld som med cirka 200 verk berättar om en musikhistoria som känns väldigt nära men ändå långt borta. Resultatet är en myllrande utställning om artister som har varit, och fortfarande är, ikoner för flera generationer.

Från början av 1960-talet till mitten på 1970-talet fotograferade Larsåke ”Skuggan” Thuresson över 100 internationella och 200 svenska musikartister och grupper. Under flera decennier låg materialet nedpackat i lådor tills han slutligen, efter påtryckningar från sina döttrar, bestämde sig för att göra något med det. Det utmynnade i boken Ikoner som gavs ut 2015.

I utställningen med samma titel visas ett urval av de totalt 65 000 bilderna som återfanns i hans arkiv. Här finns de alla: trubadurer, rockartister, internationella och svenska popidoler, schlagerstjärnor och ABBA. Vi möter de stora celebriteterna som Bob Dylan, The Beatles, The Who, Jimi Hendrix, Cher, Janis Joplin, Birgit Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Ted Gärdestad och The Rolling Stones.

Bilderna genomsyras av en opretentiös blick, en närmast barnslig nyfikenhet och överraskande närhet till aktörerna. Det man riktigt känner är Larsåkes kärlek till musiken och dess aktörer. Han är, och var, uppenbarligen en vän till dem som hamnade framför hans lins.

Utställda sida vid sida ger de också prov på hur artistvärlden har förändrats från 1960-talet till idag. Flera av motiven rör sig i en privat och vardaglig sfär som knappast är möjlig för dagens fotografer att komma åt. Vi möter Bob Dylan på promenad i Råsunda, Agneta och Björn från ABBA när de spexar framför kameran i det egna hemmet, Cher och Sonny på shoppingrunda och Cornelis Vreeswijk tillsammans med akademiledamoten Lars Forsell på restaurang Den Gyldene Freden.

Några av bilderna har publicerats tidigare i pressen och som skivomslag, men de flesta har i princip varit okända för allmänheten. Förutom bilder visas också tidstypiska affischer, LP-skivor och tidskrifter.

Utställningen är producerad av Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Falkenbergsgatan 3
Stockholm,11521Sverige

Utställningen är avslutad

Besöksinfo

Liljevalchs+

Lyssna på en intervju med Larsåke Thuresson

Larsåke “Skuggan” Thuresson är fotografen bakom utställningen IKONER. Hör honom i ett reportage med P4 Stockholm där han bjuder på några av alla de häpnadsväckande historier som ligger bakom bilderna på några av 60- och 70-talets stora musikstjärnor.

Lyssna här

Du kanske också är intresserad av?

Vårsalongen 2024

Vårsalongen 2024

9 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Ung vårsalong 2024

Ung vårsalong 2024

15 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Stockholm konst gästar Liljevalchs+

Stockholm konst gästar Liljevalchs+

23 februari–
21 april
Liljevalchs+
Varukorg