Tore Svensson

Tore Svensson

Tore Svensson

Tore Svensson har genom sitt mångåriga konstnärskap utforskat järnets uttryck genom små, små förskjutningar i materialets form och yta. En stor serie av hans unika broscher tar nu plats i utställningen Iakttagelser. Varje brosch rymmer ett specifikt porträtt men ger oss aldrig den exakta bilden av personen som avbildats. Genom etsning, förgyllning och målning framträder variationer i broschernas ytor. Här träder silhuetter fram men avsaknaden av detaljer ger en känsla av frånvaro samtidigt som de aktiverar betraktaren att själv försöka fylla i det vi inte ser. 

Att bära minnen är ett av smyckets mest centrala funktioner. Vi ger och får smycken som gåvor, låter dem vara centrala i ritualer och gå i arv från generation till generation. Smycken färdas genom tid och rum.

Med inspiration från ett svartvitt fotografi från sent 1800-tal i en tidstypisk oval ram började Tore Svensson för drygt tio år sedan att gestalta personer omkring honom i dessa bärbara porträtt. Vänner, familj, konstnärskollegor, samlare och galleriägare har porträtterats. I utställningen ser vi ett urval av broscher som tillsammans blir till ett porträttgalleri över ett internationellt nätverk av personer med smycket som sitt gemensamma intresse.

Tore Svensson är född 1948 och verksam i Göteborg och Berlin.

Titel: Porträtt

Material: Järn, förgyllning, färg

Teknik: Etsning, linoljebränning

Titel: Porträtt
Material: Järn, förgyllning, färg
Teknik: Etsning, linoljebränning

Varukorg