ÅsaLisa Linnman

ÅsaLisa Linnman

Titel: 147. Vart tog Livet vägen / Looking for Biodiversity

Teknik: Stentryck

ÅsaLisa Linnman

Jag föddes 1949 på Lidingö, där jag växte upp med min storebror och mina föräldrar: mamma var jordartsgeolog och pappa folkbildare i natur. Att få följa med på arbets- och reportageresor formade hela min livsinställning och det finaste arvet vi barn fick var nyfikenheten på livets fantastiska variationsrikedom. Skog och träd har sen dess varit mina största inspirationskällor.

Så länge jag minns har jag ritat, målat och broderat bilder. Jag gick en del textila kurser men utbildade mig till biolog. Ändå har jag oftast jobbat med andra saker för att försörja mig. I 50-årsåldern, efter att ha räddat en gammal Skog, fick jag av en slump äntligen kombinera mina glädjeämnen: jobb som biologisk illustratör! En del av de bilderna finns på www.illustratorcentrum.se.

Numera ger jag mig hän åt att göra ett föredrag om Skog och klimat och liv. Jag vill få andra människor att förstå att det är en ödesfråga för världen att vi förlorar alltfler av de riktiga Skogarna och av den biologiska mångfalden, livets egen livförsäkring, och att det är en av de största orsakerna till klimatförändringarna.

I stentrycket ”Vart tog Livet vägen?” kommer en skogsgubbe till insikt om detta, när han blivit nerknuffad under en rotvälta av en förtrollad gran, så bara byxbaken och stövlarna syns. Medan snön sakta faller upptäcker han tusentals olika arter som samarbetar med svampar och trädrötter nere i jorden och hur viktiga träden och alla andra varelser är för att Skogen ska leva.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg