Bia Ullenius Hellström

Bia Ullenius Hellström

Titel: 229. Ett år senare

Teknik: Akryl på duk

Bia Ullenius Hellström

År 2014 drabbades Västmanland av en stor skogsbrand. Ett år senare var jag på väg till byn Karbenning. Vädret var strålande, himlen klarblå. Den stora branden fanns inte i mitt medvetande. Helt oförberedd når jag brandområdet där jag möts av ett oändligt landskap av ”död” skog. Plötsligt inser jag var jag befinner mig. Det var ödsligt, overkligt och skrämmande – men samtidigt märkligt vackert. 

Nu har jag skapat min egen bild av landskapet. Bilden är ödslig, men jag vill ändå förmedla något positivt. En gryningsbild där himmel möter jord och man där anar solens ljus.

Min strävan är att måla tavlor som är vackra, vilsamma – och långvariga. Ljus, färg och det enkla är viktigt för mig. Monokroma fält ger bilden ett lugn och en enkelhet. Ljus och skuggor ger den enkla bilden ett liv. Jag jobbar mycket med färgernas olika egenskaper, t.ex. de möjligheter som transparenta respektive opaka färger ger. 

Mina motiv hittar jag i vardagen runt omkring mig. Jag börjar med att måla en mindre bild, min prototyp, för att testa färger, idéer och arbetsmaterial. Ibland målar jag på duk, ibland på MDF-board, ibland med pensel, ibland med en roller. Jag målar alltid med akrylfärg.

Jag bor i Västerås, men är uppvuxen på västkusten. Då jag är autodidakt har min skola fått vara utställningar och böcker, men framför allt har det varit ett idogt arbete. ”Myten” om inspiration är i mitt fall klart överdriven. Måleriet är ett slit – om än ett fantastiskt roligt slit! 

Hemsida: www.biahellstrom.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg