Hanna Edlund

Hanna Edlund

Titel: 47. Maj

Teknik: Akryl på skröjbränd stengodslera

Hanna Edlund

Mina fem verk skulle kunna ingå i en serie som kallas kvinnorna i våra liv. De är egentligen fristående från varandra men spelar ändå tillsammans. Precis som vi levande.

Jag gör organiska former och gillar skevhet. Min inspiration ligger både i det storslagna och i det lilla. Havet är en stor källa av energi för mig, troligen på grund av mitt arv då jag är född och uppvuxen på Gotland. Kanske alla krokiga tallar har spelat in i min fascination för det skeva. Men främst handlar mitt skapande om att hamna i ett flow. Jag ser ett stort värde i att förlora sig i något.

Skulpturalt jobbar jag nästan uteslutande i lera. Jag målar även abstrakta tavlor med akrylfärg och jag vill att det ska gå snabbt när jag jobbar. Jag upplever att det finns ett tabu kring akrylfärg tillsammans med keramik, men jag känner mig mer fri i denna kombination och kan jobba i mitt eget tempo. Jag gör även traditionell brukskeramik med fokus på form, där skevheten får ta plats.

Min idé att namnge mina skulpturer handlar främst om att lyfta fram kvinnor och att ge en eloge till dem som stått framför mig och banat väg. Jag ser alla mina verk som något som speglar pondus, både med färg och form och då var det givet för mig att de skulle få kvinnonamn. Jag minns tanterna från bastun på badet när jag var barn och lyfts idag av bilden av deras nakna kroppar som tar plats på det mest naturliga sätt jag upplevt. Jag får kraft av tanken på att vi alla är former och att det är värdefullt att vara lite rivig.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg