Bia Ullenius Hellström

Bia Ullenius Hellström

Titel: 310. Finnas

Teknik: Akryl på duk

Bia Ullenius Hellström

Jag bor i Västerås, men har tidigare varit bosatt i Stockholm. Staden fascinerar mig med sina vackra byggnader och miljöer, vilka ofta får utgöra en grund till mina bilder. Målningarna som antagits till Vårsalongen 2020 är skapade under 2019. Jag har återgett platser i Stockholm sedda utifrån mitt perspektiv.

Med en enkelhet, vilket t.ex. monokroma färger ger, har jag velat fånga vägen till en tänkt helhet men stannat innan jag är framme – något som kan tyckas ge en imaginär bild av motivet. Ibland låter jag delarna i bilden vara fria från varandra eller hänga löst i luften och vill på så sätt ge bilden en spänning och en själ. Visst kan man ana den konventionella helheten, men min önskan är att betraktaren ska ta sina egna vägar in i målningen. För mig handlar det om att sluta måla i rätt ögonblick och sen låta betraktaren själv få avsluta bilden.

Som autodidakt arbetar jag ständigt med att hitta nya vägar. Ljuset, färgerna och enkelheten är alltid det viktigaste i mitt måleri. Med monokroma färgfält får bilderna den enkelhet och det lugn jag eftersträvar. Ljuset och skuggorna ger sedan den enkla bilden ett liv. Jag planerar mitt måleri noggrant, skissar på olika idéer innan jag börjar måla. Därefter gör jag en prototyp, en liten bild cirka 30×40 cm, där jag testar idén och färgkombinationerna. Det slutliga verket blir ofta ganska stort. Jag målar alltid med akryl på duk.

Hemsida: www.biahellstrom.se

Varukorg