Linda Näslund

Linda Näslund

Titel: 240. Min mamma Ann-Beth i Backebo

Teknik: Akryl på pannå

Linda Näslund

Solen värmer skönt denna vårvinterdag i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik. Vi tar en sparktur, mormor, mamma och jag, den korta biten från mormors och morfars hus till deras sommarstuga vid Näskefjärden. Det är på vinterlovet 1974 och jag som knappt är tre år då kan väl inte komma ihåg men har ändå bevarat ett minne av känslan, tack vare bilderna i mitt vältummade fotoalbum.

Min mamma Ann-Beth hade en förmåga att njuta av den lilla stunden. Hon var lågstadielärare och utbildade sig vidare till specialpedagog och bildterapeut.

Själv har jag alltid gillat att rita och teckna. Innan min arkitektutbildning gick jag kurser i teckning, målning och skulptur men hade sedan inte målat alls på väldigt länge. Inte utöver att mamma och jag några gånger var på konstkurser tillsammans. När hon dog och vi till sist måste tömma hennes ateljé blev det så tydligt. Jag kunde inte låta denna del av mig gå bort med henne.

Via sociala medier sprang jag på Catrine Näsmarks målarkurs och bestämde mig direkt. Vilken lyx det var att få måla i hennes studio en halvdag i veckan våren 2019! Där var det ett trevligt gäng som målade och samtalade, otroligt kul och utvecklande och jag insåg snabbt att jag ville fortsätta med detta.

Vi kom till porträttmålning och då var mamma det givna motivet för mig. Det var nog ett sätt att komma nära mina minnen av henne. När kursen tog slut fortsatte jag måla lite och fick idén att skicka in några alster till Vårsalongen. Beskedet kom som en glad överraskning och jag blev lite rörd över att juryn hade valt ut ett porträtt jag målade av mamma i Catrines ateljé.

Mamma gjorde fotoalbum åt oss. Hon gjorde en receptbok till mig när jag skulle flytta hemifrån och i den läser jag fortfarande hennes handstil vid köksbänken och minns detaljer. Jag har minnen av min barndom bevarade och bilder som jag gärna vill måla. Jag har en tanke om att hämta inspiration från recepten också, mammas och även min mormors recept. Detaljer ur livet kan vara som glimtar av evigheten.
Jag kan blunda och se mamma sitta där i solskenet med en kaffekopp.

Till minne av Ann-Beth Nordin, 1950-2017.

Instagram: linda_kluddar
Epost: linda@naslundarkitektur.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg