Elina Birkehag

Elina Birkehag

Titel: 25. Page 179

Teknik: Screentryck och bläck på bestruket papper

Elina Birkehag

De fem skrivarken jag visar på Liljevalchs Vårsalong 2020 kommer alla från en samling av totalt 277, och tillhör det större projektet “My Left Hand, It Writes AAA…” Arken är ett resultat av ett tio veckors långt skrivprojekt där jag bestämde mig för att börja skriva med min vänstra hand i stället för min högra.

Jag var sex år när jag lärde mig skriva med min högra hand. 22 år senare började jag fundera över vad min vänstra hand hade att berätta, om jag aktivt skulle lyssna till den. Genom att låta språket aktivera en ny och otränad del av kroppen sökte jag efter en annan röst, en annan berättelse.

Jag började öva varje dag; repetition av en och samma bokstav. AAA… Det motoriska hindret blev snabbt meditativt och där fann jag ett nytt inre lyssnande element i mitt skrivande. Snart började jag skriva ner allt jag hörde, allt jag såg omkring mig och snart även allt jag läste. Vad det innebar “att läsa” och “att skriva” blandades på så sätt upp för mig. Att skriva blev att läsa och att läsa blev att skriva. Det var en väldigt spännande plats att befinna sig på som konstnär.

Jag fick muskelvärk i den vänstra armen från det intensiva skrivandet och tillverkade därför redskap för att öva upp musklerna. Ballonger fyllda med potatismjöl och vatten. För att helt och hållet pausa den högra handen gick jag till en nagelsalong och skaffade långa lösnaglar på höger hand för att komma ihåg att inte använda den och i stället låta den vila. Jag började även formge mina egna skrivark, där jag ritade linjerna själv och tryckte dem i olika trycktekniker (screentryck, offset och boktryck).

Som en del i projektet började jag även att organisera “skrivande workshops” baserade på projektet. Efter 10 veckor transkriberade jag alla 277 skrivark och samlade dem i en bok som också finns att köpa i shopen hos Liljevalchs.

Elina Birkehag, född 1989. Examen från Gerrit Rietveld Academie 2018 i Amsterdam. Arbetar idag som konstnär och grafisk formgivare i både Sverige och Nederländerna.

Hemsida elinabirkehag.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg