Tilde Lee Björk

Tilde Lee Björk

Titel: 30. Kam

Teknik: Olja på bomullsduk

Tilde Lee Björk

Jag och mina målningar

Mitt måleri är jag. Jag tänker som mitt måleri, vad jag än ser är en del av mitt måleri. På sätt och vis lever jag i det. Det är ibland en skrämmande känsla då måleriet är en andra värld och i den är jag helt utlämnad till mig själv. Kanske är det den enda platsen jag har, dit ingen annan än jag själv kan gå. Det är också en fin känsla, en hemlighet. 

När jag målar ser jag inte objektivt. Min tolkning är det viktiga. Tolkningen är präglad av vem jag är, mina känslor, mina minnen och upplevelser. Allt som finns i mig. Min kropp och hjärna smutsar ner blicken. Jag tror att mitt måleri handlar om intentioner, ibland impulsiva, ibland kvarlevande. 

När jag målar utgår jag alltid från verkligheten. Jag är väldigt noggrann med min förlaga och arbetar nästan bara utifrån något som finns bredvid eller framför mig. Jag har väldigt svårt att måla av bilder och gör det väldigt sällan. Ibland tänker jag att detta går förlorat i betraktarens öga, det vill säga att jag alltid studerar verkligheten väldigt noggrant innan jag börjar måla eftersom mina målningar i vissa sammanhang beskrivs som abstrakta. Men betraktaren får se vad betraktaren ser och därför avstår jag ofta från att förklara en målning. Jag uppskattar mer att berätta om mina målningar objektivt, t.ex. vad min förlaga är och hur arbetsprocessen gick till. Mina titlar hjälper mig med detta. 

Jag målade två stora målningar under hösten 2019, ”Fönster” och ”Ängel”. Betraktaren ser nog inte dessa målningar och tänker att den ena föreställer ett fönster, den andra en ängel. Men det är vad jag har avbildat och det är min tolkning av dessa objekt.
Jag ställer ut fyra målningar på Vårsalongen 2020: ”Vit himmel”, ”Porslinsstad”, ”Båt” och ”Kam”.
Vid sidan av arbetar jag med att måla tomrummet. Projektet heter ”Tomrummet mellan mig och världen”. Tomrummet som vi inte ser, men som finns i alla olika rum. Jag har precis färdigställt målningen ”Tomrummet i natt”.

E-post: Tildeleebjork@gmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg