Malin Björklund

Malin Björklund

Titel: 33. Återuppståndelse

Teknik: Tusch på akvarellpapper, vikta och monterade

Malin Björklund

”Återuppståndelse” består av osedda och osålda tuschmålerier. Isärrivna, hopvikta, sammanfogade och monterade. Pånyttfödda.

Verket är det första i pågående projekt med arbetsnamn ”Spill”. Intentionen med projektet är att återanvända avfärdade målerier och skapa något nytt. Det är ett sätt att visa fram allt arbete som ligger bakom ett offentligt verk, att återvinna överblivet material och ge bilderna och mig själv ett nytt uttryck.

Målerierna i arkivet som utgör mitt material är målade med flytande tusch, pensel och vatten. De föreställer växter och blommor tagna från minnet. Tuschet växlar från transparens till djupt mörker vilket ger växterna eget liv. I det nya verket har växternas helhet försvunnit och återuppstått i en ny fysisk realitet.

Processen är hantverksmässig och repetitiv; jag har rivit, vikt, borrat hål och trätt på pappersryggarna på gängstång. Det är viktigt att verket skapas av en hand och ingen maskin. Ordningen och färgkoordinationen är näst intill slumpmässigt utvald.

För att korrespondera med de ursprungliga originalen är verket samma pappersstorlek, 56×76 cm. Konstruktionen har fem rader för att underlätta hanterbarhet och vikt. Verket består av ca 1300 dubbelvikta bitar, 2600 hål och ca 30 kasserade tuschmålerier.

Jag studerade vid Norwich University of the Arts 2003-2006 och arbetar som mönsterformgivare. Mina verk karaktäriseras av tusch, växtriket och repetitioner.

Hemsida: www.malinbjorklundritar.se
Instagram: malinbjorklundritar

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg