Peter Zacsko

Peter Zacsko

Titel: 321. Örn

Teknik: Olja på mdf, installation, 11 delar

Peter Zacsko

Som döv har jag lärt mej att avläsa läpprörelser. Timme efter timme övade jag på att försöka avläsa min barndomslärares rödmålade läppar och att dessutom själv göra ljud utan höra min egen röst. Varje dag gissar jag mej till vad ni hörande säger. Jag använder spegel för att förstå och avläsa min munrörelse, om jag kan se skillnad mellan tallar och talar. Ett exempel: man kan inte se skillnad på munrörelserna till orden amma, ABBA och apa. 

Miljö och natur är min angelägenhet och kärlek. Det inspirerar mig att uttrycka mina känslor genom målningar där motiven står för ord som för mig har ett samband. Ibland förstår jag rätt och talar rätt, gök blir gök. Ibland uppfattar en vän mitt ord som kök. Att några bokstäver i ett ord är borta eller utbytta kan ge en helt annan betydelse än det man tänkt sig från början. 

Mina målningar visar paradoxer där döva och hörande missförstår varandra. Kommunikation innebär en viss fara just därför att det är lätt att missförstå varandra. Tiger, tigger eller nigger? Ofta tror vi att vi förstår rätt men ändå kan det visa sig att så inte är fallet. Förresten, detta gäller inte specifikt mellan döva och hörande utan är också vanligt mellan två andra så olika “kulturer”. Därför menar jag att kommunikation är en utmaning för alla. Jag ser denna ”hörn” som ett verk bestående av 11 delar, som skall visas tillsammans.
Så jag leker med ord, hörn blir örn.

E-post: Peter_zacsko@yahoo.se

Varukorg