Lars Östling

Lars Östling

Titel: 330. Möte

Teknik: Olja på duk

Lars Östling

Min konstnärliga bana har växlat mellan diverse olika områden, tekniker och uttryck. Under fem decennier har jag prövat mig fram inom måleri, teckning och grafik. Ett växelbruk som har gjort arbetet stimulerande. I Falun, där jag bor har jag under lång tid kunnat arbeta och utveckla mig i grafik, på Falu Konstgrafiska Verkstad.

Jag har deltagit på Liljevalchs tidigare med teckningar, målningar och grafik. Den här gången blev det en målning som jag kallar för ”Möte”. Bilden föreställer ett slags introvert möte mellan ett barn och ett djur och händelsen utspelar sig i en fiktiv värld med influenser från Fårö. 

Bildens tillblivelse har varit en intuitiv process i flera led. Kompositionen har en medvetet stram, abstrakt struktur med vissa riktningar och syftningar. Jag har ingen entydig förklaring till målningen. Bilden ligger öppen för betraktarens öga. I bildskapandet finns det undermedvetna med som en tillgång och det väsentliga är att det känns rätt…

Fårö har haft stor betydelse för mig som konstnär då jag, likt många andra, inspirerats av öns karga och egenartade natur som rymmer både skönhet, dramatik och en känsla av tidlöshet. Jag känner det som ett privilegium att ha kunnat arbeta med min bildvärld där under hela mitt vuxna liv.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg