Britt Bogårdh

Britt Bogårdh

Titel: 34. Nattportiern

Teknik: Akryl på duk

Britt Bogårdh

Jag föddes 1951 i Kungsör men hamnade i Kalmar efter en uppväxt i Ängelholm och studier i Lund. Sedan jag gått i pension 2016 har jag äntligen tid och ork att ta upp ett intresse jag haft hela mitt liv. För mig är bildskapandet en njutning, en kamp med färger, en glädje och ett tvingande behov. Jag vill oftast att mina målningar ska ställa en fråga, väcka en känsla eller fånga ett skeende. Det kan vara en fråga eller ett skeende på det globala eller det mellanmänskliga planet.

Min tavla “Nattportiern” är resultatet av de skeenden vi ser runt om i världen idag och som obönhörligt ställer oss inför akuta frågeställningar. Varför lär vi inget av historien? Hur kan högerextrema krafter vinna mark på nytt? Med dessa frågor i huvudet dök minnet av Liliana Cavanis film ”Nattportieren” som hade nypremiär 2017 upp. Filmen var drabbande och skrämmande och blev utgångspunkt för mitt verk med samma namn. 

I filmen har tolv år har gått sedan andra världskrigets slut när förre SS-officeren Max och överlevaren Lucia möts igen, av en slump. Max har slunkit igenom nätet och lever ett diskret liv som nattportier på ett elegant hotell i Wien. Lucia är gift med en framgångsrik amerikansk dirigent och turnerar världen över. De dras obevekligt in i sin sadomasochistiska relation från förr.
Cavani ger oss en isande bild av ett efterkrigs-Europa där ondskan är officiellt besegrad men där tusentals forna nazister är en självklar del av samhällskroppen. Högst aktuell även idag när högerextrema krafter åter är på frammarsch.

E-post: britt.i.bogardh@gmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg