Björn Larsson

Björn Larsson

Titel: 162. Röken från berömda konstnärer

Teknik: Tuschteckningar och fotostatbilder av tuschteckningar, 270 delar

Björn Larsson

Jag påbörjade det här projektet 1997. Jag jobbade med pensel och tusch. Jag hade en mårdhårspensel som jag tyckte väldigt bra om. Jag använde den dag efter dag. Till slut fanns det bara tre strån kvar på den där penseln. Det var ju bra för då blev strecken tunna och fina, men det var ganska svårhanterligt rent tekniskt. De tunna små stråna böjde sig så lätt.

Jag skickade in den första versionen av Röken från berömda konstnärer till Dagens Nyheter för publicering. Svaret blev: ”Vi uppskattar verkligen det drömlika fantasteriet som skapar sin egen logik, men bildlösningarna är vi inte lika imponerade av.” Jag visste att jag skulle återuppta arbetet med Röken från berömda konstnärer, men jag visste inte när. Tjugo år passerade.

I oktober 2018 lade jag ut en teckning på Instagram. Sedan lade jag ut en till. I april 2019 hade jag gjort 152 teckningar. Jag visade dem på en utställning i Ockelbo. Men Röken från berömda konstnärer är en cyklisk rörelse som innehåller ett oändligt antal teckningar. Versionen som visas på Liljevalchs innehåller 234 rutor. I november 2019 hade jag gjort 299 teckningar. I vår kommer en bok som innehåller 306 teckningar.

Om du vill se fler teckningar kan du följa mig på Instagram: b_j_o_r_n_l_a_r_s_s_o_n/

Boken kan beställas på e-post: bjornlarsson102@hotmail.com

Varukorg