Åsa Landström

Åsa Landström

Titel: 161. Utan titel

Teknik: Olja på duk

Åsa Landström

Denna målning kan ses som en hommage till Ingmar Bergmans tv-serie från 1973, ”Scener ur ett äktenskap”, och avsnittet som heter Analfabeterna.

Jane Magnussons dokumentär om Ingmar Bergman sändes i SVT 2018 och fotot på Marianne och Johan i kontorssoffan dök upp. Något talade i bilden som jag ville fånga upp och förstärka i mitt måleri. En känsla av instängdhet i jaget och handlingsförlamning.

I min ateljé arbetar jag just nu med en serie målningar där jag vill gestalta konflikten mellan vår upptagenhet av vårt inre och vår förmåga att ta in större globala kriser som kräver vår handling här och nu. Kriser som gör intrång i våra invanda beteenden, livsmönster och bekvämlighet.

Jag har tidigare arbetat med en serie skulpturer. En av figurerna kom att starkt förknippas med den danske filosofen Søren Kierkegaard. Skulpturen hette Søren och 16 exemplar fanns med på Liljevalchs vårsalong 2015.

Hela min skulpturserie var ett försök att gestalta ”en omvänd omvårdnad av det inre livet”. Det lever kvar även i mitt pågående måleri.

Originalfotografiet är taget av Lars Karlsson och copyrighten tillhör AB Svensk Filmindustri, som har givit sitt tillstånd till att använda fotografiet som förlaga.

Hemsida: www.asalandstrom.se
Facebook: @asalandstrom.art 
Instagram: @asalandstrom.art
E-post: asa@asalandstrom.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg