Kajsa “Kegen” Lorentzon

Kajsa “Kegen” Lorentzon

Titel: 211. Semesterfirare i Spanien

Teknik: Fotografi, triptyk

Kajsa “Kegen” Lorentzon

The Mindless Tourist
Pågående projekt.
Analog. Lanzarote 2018.

Vi människor har behov av att göra avbrott i våra vardagsliv, att få nya perspektiv. Att ta en paus från jobb, krav och samma gamla vyer. De som har möjligheten tar gärna pausen i form av en utlandssemester, för att under några dagar eller veckor tillåta sig själva att vara en lite mer avslappnade, lata, främmande, giriga, öppna, berusade, hänsynslösa, lyckliga, fnittriga, nyfikna egoistiska versioner av sig själva.

Men.. på bekostnad av vad och vilka?

Fotoprojektet The Mindless Tourist handlar om hur, inte alltid men ofta, tanklöst medel- och överklassen beter sig när de åker på utlandssemester; hur valen av transport, destination och inköp, men även attityd gentemot dem som serverar drinkarna och bäddar sängen, får konsekvenser.

Under en semester på Kanarieöarna började jag fundera kring det komplexa fenomenet turism. Tillsammans med kameran observerades den utbredda massturismen som dominerat ön under flera decennier. Jag fångades av hur turismen påverkar och exploaterar platser, natur, djurliv, invånare och levnadsstandard och vad följderna blir av detta. Idag förknippas inte alltid en utlandssemester med njutning och glädje utan även med känslor som skam och skuld; vi har blivit medvetna om vår påverkan på miljö, klimat och lokala arbetsförhållanden för invånarna som djuren.

Kan vi på något sätt förvandla turistandet till ett positivt resande, ur både ett sociopolitiskt och klimatperspektiv, att resandet blir ett gott bidrag för alla involverade i en global värld? Måste nya sätt för nödvändiga pauser i vardagens hittas eller kommer detta tanklösa beteende flyta på?

_____________________________________

Verksam fotograf och visuell konstnär med världens alla udda hörn som arbetsplats och inspirationskälla. Genom mina fotografier fångar jag ärliga ögonblick i vardagen som berättar historier om människans beteende på ett naket och rått sätt. Jag rör mig gärna i rum där det obekväma och onormala finns, där känslor från lust till melankoli absorberas och färgar bilderna.

Med ett uttryck som ständigt rör sig mellan dokumentärt, mode och konst, är det svår att placeras i ett fack. Humorn genomsyrar ofta mitt bildspråk, i förhoppning om att vi ska kunna skratta åt oss själva med en känsla av igenkänning och befrielse. Jag strävar efter ett sätt att hitta det vackra i det fula och det fula i det vackra, ur ett avväpnande kärleksfullt perspektiv som kanske kan göra det lättare för betraktaren att acceptera mänskligheten som en liten smula galen.

Utöver utbildningen jag fått från det egna utforskandet, har det bland annat studerat på Berghs, Lunds Konst/Designskola och Nordens Fotoskola och en kurs i Ekoturism.

www.kegenlorentzon.com
Instagram: @kegenhi@kegenlorentzon.com

Varukorg