Mikael Törnqvist

Mikael Törnqvist

Titel: 294. Klasstorleken spelar ingen roll, lilla vän

Teknik: Olja på duk

Mikael Törnqvist

Jag har gjort en parafras på Peter Tillbergs målning “Blir du lönsam, lille vän?” från 1972. Min målning heter “Klasstorleken spelar ingen roll, lilla vän!” 

Idén till mitt verk väcktes för några år sedan då en stor forskningsrapport om skolan presenterades. Man hade studerat vad framgångsrika skolor hade för gemensamma nämnare. Studien listade ett antal faktorer utifrån ett kostnadsperspektiv (tydlig ledning, engagerade lärare osv). Klasstorleken hamnade längre ned i listan eftersom det är förhållandevis dyrt med färre elever i varje klass.
Resultatet tolkades från vissa håll som att det är mindre viktigt eller inte spelar någon roll för studieresultaten hur stora klasserna är.
Under mina 20 år som bildlärare har elevantalet, i varje klass, stadigt ökat, år efter år. Självklart har det betydelse för undervisningen hur många elever som finns i klassrummet.
Därför tänkte jag för några år sedan att det var dags för en stilla, ironisk kommentar till fenomenet.
Parafrasen är dock inte representativ för mitt måleri. För den som är intresserad av mitt måleri hänvisar jag till min hemsida: mikael-tornqvist.se

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg