Josefine Borgström

Josefine Borgström

Titel: 51. The Performance II

Teknik: Olja på duk, diptyk

Josefine Borgström

I mina verk försöker jag skapa intima utsnitt och porträtt. Kropp är centralt i mitt arbete: både min egen kropp, människokroppen generellt samt kroppsliga metaforer. Jag arbetar främst med förstorade motiv i stort format, oftast genom oljemåleri. Genom förstoring och beskärning gör jag motiven oundvikliga och ibland svåridentifierade.

I serien målningar om konståkning arbetar jag nära mig själv. Jag tränar konståkning igen efter 10 års uppehåll och det finns mycket i sporten som jag är nyfiken på, samt problem jag stött på. Jag ville arbeta med kontraster – skridskons vassa skena mot de skira fladdrande kjolarna, att flyga över isen med total kroppskontroll, hårt arbetande kroppar utsmyckade med glitter och kristaller. Fokus i målningarna ligger i den aktiva handlingen, rörelsen, kroppens mekanik – handen som drar åt sig en skridsko, musklerna som får arbeta för att kunna nå rätt position i piruetten.

Titeln The Performance har flera betydelser. Delvis att konståkning är ett uppträdande i sin essens – ofta en spegling av sociala normer, men även ett framträdande av en idrottslig prestation.
Konståkning är en kvinnodominerad sport och jag ser kopplingar bland annat till unga kvinnors krav på sig själva att prestera och försök till att nå ohållbar perfektion. Samtidigt är det en sport jag älskar och vill hylla.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg