Bror Ingemar Karlsson

Bror Ingemar Karlsson

Titel: 189. Sagoland

Teknik: Akryl på duk

Bror Ingemar Karlsson

Hej!
Jag har nog alltid haft källor till inspiration, redan i min ungdom hur de ”köttbullar” jag gjorde i lera smakade och hur sandkornen gned mot mina barnatänder. Mulleskolan, Skogsströvarna och Scouterna, här kom naturen på plats. Det stora intresset för historia fick jag från de gamla miljöer som jag lekte i, både i Västerbotten hos mostrar och morbröder och i Närke hos farmor och farfar. Som barn gick jag också och hälsade på en gammal man som älskade gammal litteratur, vilken spännande doft som kom från de gamla böckerna. Historia och teckning blev mina mest älskade ämnen i skolan. När naturvetenskapen dök upp, så tog jag även den till mig. Fotosyntesen gav växterna nytt liv. I gymnasiet gjorde jag en installation om livets tråd som vi lever på innan vi hamnar i båten till Hades. På arbetet i Kriminalvården bjöd vi in min gamla teaterlärarinna som också är konstnär att ha kurser för internerna i oljemålning. För en missbrukare blev drömmen om den röda stugan till en gul lysande. Mina döttrar målar också tavlor och jag när en dröm om familjekonst för och med familjer i utställande och skapande tillsammans. Mera av mina tavlor finns på Galleri Zeitgeist Uppsalas sida på nätet under Ingemar Karlsson. Min adress på nätet är ingemarkarlson@hotmail.se.

Tavlorna
Jag har två tavlor med på utställningen i Liljevalchs. På tavlan Hon och han så växte en gyllene ram upp ur jorden. I den hänger gyllene kedjor med symboler för hon och han som mötas i mitten. Enträget söker människor där under kärlek i livet, i kyrkor och i alla vrår i världen. De söker lugn och harmoni, han med han eller hon med hon eller hon och han. Symbolerna hänger över deras huvuden och i deras huvuden. Säger skaffa barn men menar önska … fridfullt allt i harmoni. I tavlan Sagoland skulle en man och kvinna mötas, men mannen tycks vänta och söker med sin blick mot ett tomt hav. En flykt i rädsla för de känslor som kvinnan vill ge. Misteltråden har lindat sig runt kvinnan. Harmoni har alltid varit ett ledord för mig i mitt liv.
Att jag får upptäcka världen på nytt genom mina barnbarns ögon är också för mig en stark kraft till inspiration. Barnbarnen ger mig min slumrande fantasi nya erövringar, ”Vad är det för fågel?” Allt i världen som jag tidigare sprungit förbi blir en ny verklighet, när barnet stannar upp och ser allt från minsta kryp till allt stort och storslaget. Barnet är nytt i världen och ser den i ljuset av funderingar. Sagor ger storslagna förklaringar. Inspiration får jag på stranden, när jag ser en fin sten. Jag blöter den och det vackra framkommer allt mer.
Jag lägger mig i gräset ovan strand. Där finner jag insekter med vackra teckningar och former. Kärleken till naturen ger en dikt … kärleken är höjder och djup i svindlande proportion, kärleken gör det hårda mjukt, sanningen sant och det falska till ett skratt. Caernarfons slott i Wales gav minnen om barndomens lekar Robin Hood och Röda Vita Rosen.
Det är härligt att måla, jag har tidigare ställt ut tavlor i Husby i Stockholm, Kopparkitteln Sigtuna och hos Sigtuna kulturförening Valsta i Märsta. Ha en bra vår och sommar: Med Vänliga Hälsningar
Ingemar

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg