Josefin Selander

Josefin Selander

Titel: 270. Vinter stilleben

Teknik: Quiltning

Josefin Selander

Bilden är quiltad och är en del av en serie quiltade tavlor som är historier om träden i mitt närområde, om dess konkreta och poetiska egenskaper. Jag målar på tyg som jag sedan syr till textila tavlor.

Grankvisten hittade jag på en av mina sedvanliga promenader i Sätra Naturreservat. Jag började fundera över vilket träd kvisten hade suttit på och vilka omständigheter som var tvungna att inträffa för att kvisten skulle hamna på marken framför mig. Kvistens historia från det att den vuxit ut från trädet till dess den slitits av och landat på marken. Kvisten är huvudpersonen i en berättelsen och jag vill lyfta upp den till det intressanta objekt som den är och visa kunskapen som finns inkapslad i grenen och barren.

Jag tar ofta inspiration från äldre tavlor och jag har en förkärlek för stillebenmålningar. Det är något dyster men samtidigt hoppfullt över dem. Enskilda objekt lyfts upp och tas ur sitt sammanhang och de känns ofta malplacerade i olika tillgjorda arrangemang. Objekten är instängda i tavlans kvadratiska format och är ett fönster in till en fryst tidpunkt. Jag tycker det är intressant att tänka på vad som skett runtomkring den frysta bilden som presenteras.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg