Leena Jokela

Leena Jokela

Titel: 183. Hallidens IP, Kalvträsk

Teknik: C-print

Leena Jokela

Jag hade en dröm är ett fotografiskt projekt som gestaltar möjligheten att vilja och våga genomföra drömmar.

Min egen ungdomsdröm om att bli fotbollsproffs är språngbrädan till projektet. Då, i slutet av 1970-talet, var det inte realistiskt att jag som ung kvinna kunde bli det. Drömmen fick ett abrupt slut när jag som 19-åring skadade ett knä och genomgick en större operation. Det var i april 1982, jag bodde utanför Umeå och gick sista året på gymnasiet. Idag, 40 år senare, har jag förverkligat andra drömmar, en av dem är att arbeta som fotograf och konstnär.

Under 2021 och 2022 har jag att rest runt i Sverige och fotograferat fotbollsplaner. Det är inte de stora arenor jag besökt, utan mindre planer där drömmar kan ha startat. En del är i bruk och används regelbundet, andra ligger undanskymda och används då och då. Jag har besökt många fotbollsplaner, några med fint klippt gräs, andra med välskötta plastgräsmattor, men också de bortglömda mitt i skogen. Överallt har det spelats fotboll, kommer att spelas fotboll, på några har man spelat för sista gången.

Jag har fotograferat 100 fotbollsplaner från Skåne till Lappland. På Liljevalchs visas tre av dem, Hallidens IP i Kalvträsk, Flodavallen i Dala-Floda och Brovallen i Vad.

Jag har studerat vid Högskolan för fotografi i Göteborg.
Född 1963 i Umeå, verksam i Alva på Gotland.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg