Tova Berglund

Tova Berglund

Titel: 49. Cute hell, made it myself

Teknik: Textil, tusch, akrylpärlor, glaspärlor

Tova Berglund

I min konstnärliga praktik arbetar jag nästan uteslutande med textil. Jag gör textila skulpturer och textila bilder.
Mina verk tillkommer alltid under ett slags sökande i själva materialet. Bitar sys ihop, klipps sönder och sys ihop igen tills jag nått fram till ett resultat som känns sant.
Vissa verk tar månader att färdigställa medan andra är klara på en dag.
Jag använder mej nästan uteslutande av begagnade tyger, allt från handdukar till upphittade vantar. Jag blir ofta inspirerad av att råka ”springa på” tex ett tyg som talar till mej. En lite smutsig vante har kvalitéer som en nyinköpt metervara har svårt att slå. Jag trycker även egna motiv med linoleumtryck, ritar och broderar på textilierna jag använder.
Jag syr det mesta för hand eftersom det dels ger ett uttryck jag gillar och dels för att det är det bästa som finns att sitta och sy i soffan och kolla på Rederiet.

I mina verk återkommer många figurer och karaktärer. Nallar, sexy snowman, stjärnor, stirrande svarta ögon och pepparkaksgubbar för att nämna några.
I min värld är dessa karaktärer bärare av olika berättelser som balanserar mellan det gulliga och det obehagliga, det bekanta och obekanta, humor och svärta.
Jag använder också ofta ord och bokstäver i mina verk. Vissa ord och meningar är läsbara medan andra är mer hemliga, ett slags chiffer.

För mig är konsten en slags makt att göra något som ingen bett mej om. Ett verktyg att berätta saker utan att behöva säga något rakt ut.

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg