Loading Events

« All Events

”A Philosophy of Home” – Hundra år av Svenskt Tenn på Liljevalchs

27 september 12 januari 2025

Den 27 september öppnar Svenskt Tenn: A Philosophy of Home på Liljevalchs i Stockholm. Utställningen blir den största hittills i sitt slag om Svenskt Tenn, grundaren Estrid Ericsons och arkitekten och formgivaren Josef Franks banbrytande och karaktäristiska värld.

Utställningen tar plats i 13 tematiska salar på Liljevalchs och kommer omfatta unika föremål, inlån från internationella museer och privata samlingar samt föremål som sällan tidigare visats. Liljevalchs och Svenskt Tenns relation och tidigare samarbete sträcker sig tillbaka till företagets start, då Estrid Ericson redan 1925 började delta med föremål i konsthallens utställningar. År 1934 var Liljevalchs platsen för Josef Franks omtalade debut på Svenskt Tenn, när den nu ikoniska ”Liljevalchssoffan” introducerades. Interiörerna som visades 1934 är en av många som kommer att speglas i utställningen 2024; interiörer som under de senaste hundra åren har presenterats på stora internationella utställningar, visats i Svenskt Tenns butik på Strandvägen 5, designats för privata kunder, eller för formgivarnas egna hem.

Flera av interiörerna som tar plats i utställningen kommer att visas med originalmöbler och objekt. Gemensamt illustrerar de Estrid Ericsons och Josef Franks distinkta inredningsfilosofi – en vision av hemmet som modernt, bekvämt och inbjudande, något som är i ständig förändring och där människan sätts i fokus. Curators för utställningen är den Londonbaserade curatorn och författaren Jane Withers tillsammans med Svenskt Tenns Head Curator Karin Södergren.

Foto: Lennart Nilsson. Estrid Ericson och Josef Frank i Butiken Svenskt Tenn, Arkiv och samlingar.

Falkenbergsgatan 3
Stockholm,11521Sverige

15

Besöksinfo

Liljevalchs Bergstenshuset

Du kanske också är intresserad av?

Hjärtahjärna

Hjärtahjärna

15 mars–
29 september
Liljevalchs+
The Moon Will Not Stay Hidden Forever

The Moon Will Not Stay Hidden Forever

16 maj–
18 augusti
Liljevalchs+
Varukorg