Loading Events

« All Events

  • Den här utställningen är avslutad

Anders Petersen – Stockholm

17 maj 2019 1 september 2019

Under fyra år har fotografen Anders Petersen dokumenterat människor och stadsrum i Stockholm. Utställningen är ett unikt porträtt av vår tid, dess hets och vilopunkter, dess glädje, sorg och kärlek. 

Anders Petersen följer i en tradition av Stockholmsfotografer men det är första gången han skildrar sin egen stad. Han har tidigare gjort närstudier av såväl Café Lehmitz i Hamburg, Gröna Lund och Rom som vårdinstitutioner, cirkus och fängelse.

Nu kommer Liljevalchs salar att fyllas från golv till tak av hundratals fotografier från livet i Stockholm 2015–2018. Det är bilder av en snabbt växande stad, av vardag och fest, av unga och gamla, snöfall över Katarinavägen, en taxparad på Gärdet, en operationssal i Danderyd, nyårsaftonsfirande vid Skeppsbrons jättegran… 

“Anders Petersen är som bäst när han fryser det lågmälda ögonblicket”, skriver Liljevalchs chef Mårten Castenfors i utställningskatalogen. “En snöfylld och öde vintergata, en blick av förundran. Bilder där man anar hans otroliga känslighet. Hans närvaro och kärlek till det han ser, det kan vara en människa eller ett ting som leder oss vidare till en oväntad association.”

Fotografen och filmaren Stefan Bladh har följt arbetet med projektet Stockholm och ger i en 18 minuter lång film en inblick i Anders Petersens speciella arbetssätt; hur han möter stadens invånare i deras hem eller i andra miljöer, hur hans stora intresse för människor och längtan efter gemenskap ger honom en ingång till det nära mötet. Filmen visas nonstop i ett av utställningsrummen.

Anders Petersen är född 1944 i Stockholm och utbildad vid Christer Strömholms fotoskola 1966–68 och Dramatiska Institutet 1973–74. Strömholm blev också en nära och betydelsefull vän. Hans första fotobok, “Gröna Lund”, kom 1973 och sedan har böckerna kommit i en jämn ström med texter på engelska, franska, svenska, tyska. Utställningarna är otaliga, i Sverige och runt om i Europa, i Tokyo och New York, Istanbul och Moskva.

Anders Petersen har fått en rad olika priser och stipendier, både svenska och internationella. 2003 fick han utmärkelsen “Årets fotograf” vid den stora fotofestivalen i franska Arles. 

Utställningen på Liljevalchs är öppen måndag–fredag 10–17 och lördag–söndag 11–17. 

Öppet idag 11–17

Förköp biljett

Besöksinfo

Liljevalchs

Djurgårdsvägen 60
Stockholm,11521Sverige

Du kanske också är intresserad av?

Vårsalongen 2024

Vårsalongen 2024

9 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Ung vårsalong 2024

Ung vårsalong 2024

15 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Stockholm konst gästar Liljevalchs+

Stockholm konst gästar Liljevalchs+

23 februari–
21 april
Liljevalchs+
Varukorg