Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Den här utställningen är avslutad

Barbro Östlihn. New York Imprint

16 juni 2023 3 september 2023

Barbro Östlihn (1930–1995) hör till de mest intressanta konstnärerna inom efterkrigstidens måleri. Mitt i de kretsar där den amerikanska popkonsten och neo-realismen formades, utmejslade hon på 1960-talet ett alldeles eget uttryck.

Med ett konsekvent och målmedvetet måleri skaffade hon sig ett utrymme i New Yorks konstvärld, där hon från hösten 1961 arbetade på Front Street i en ateljé som hon delade med maken Öyvind Fahlström. Östlihn målade stadsrummets plana fasader och arkitektur. Hon utgick från fotografier som hon själv tagit under långa promenader och överförde utsnitt ur dem till måleri.

Utställningstiteln New York Imprint, pekar således mot hur New York återverkar i Östlihns arbete i flera bemärkelser. Hon har ett återkommande intresse för avtryck från byggnader på kvarvarande fasader i ett New York i förändring. Hon hade också en intuitiv uppmärksamhet mot det nya måleri som höll på att formuleras av hennes kollegor i ’neo-avantgardet’ runt om på Manhattan. Den särskilda intensiteten i stadslivet, konstlivet och i ateljéerna där blev avgörande för hennes måleri genom hela konstnärskapet.

Barbro Östlihn hade länge efter sin bortgång ingen plats i den svenska konsthistorien, men framstår idag som en av de viktigaste svenska konstnärerna under det sena 1900-talet. Hennes karriär var mer internationell än svensk. På 1960-talet pendlade hon mellan Stockholm och New York, där hon visade separatutställningar på ett par av de mest betydelsefulla gallerierna. Från mitten av 1970-talet levde hon i Paris och fortsatte samma väg där, utvecklat i ett alltmer abstraherat måleri.

Liljevalchs konsthall presenterar nu den första utställningen i Stockholm i stort format av Barbro Östlihns måleri sedan 1983, då Moderna Museet visade en retrospektiv. En större utställning med konstnären presenterades av Norrköpings konstmuseum år 2003. Barbro Östlihn. New York Imprint, är producerad av Göteborgs konstmuseum. Curatorer är Per Dahlström i samverkan med Annika Öhrner, docent i konstvetenskap, som även står för verksurval och presentation på Liljevalchs.

Falkenbergsgatan 3
Stockholm,11521Sverige

Öppnar 16 juni

Besöksinfo

Liljevalchs+

Du kanske också är intresserad av?

Vårsalongen 2024

Vårsalongen 2024

9 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Ung vårsalong 2024

Ung vårsalong 2024

15 februari–
21 april
Liljevalchs Bergstenshuset
Stockholm konst gästar Liljevalchs+

Stockholm konst gästar Liljevalchs+

23 februari–
21 april
Liljevalchs+
Varukorg